• Laddbara bilar hos Bilia Group

Laddbara bilar hos Bilia

Vi på Bilia laddar för en hållbar framtid och har bred kunskap inom laddbara bilar. Som återförsäljare av BMW och MINI kan vi erbjuda ett brett utbud av laddbara modeller.

BMW har jobbat med hållbarhet i fyra decennier och är den största leverantören av elbilar i Europa. Just nu rullar 500.000 laddbara BMW på världens vägar, och målet är att kunna erbjuda 25 laddbara modeller 2023. Som återförsäljare av MINI kan vi nu erbjuda ikoniska 3-dörrars Cooper som ren elbil, samt Countryman som Plug-In Hybrid.

Varmt välkommen in till oss så hjälper vi dig att välja rätt typ av laddbar bil från BMW eller MINI.

Vilken typ av laddbar bil passar dig?

Det finns flera typer av laddbara bilar att välja mellan. Vilken du ska välja beror bland annat på behov och vilka laddmöjligheter du har hemma eller på jobbet.

Alla typer av motorer har sina fördelar. Här har vi gjort en kortare sammanfattning om de olika alternativen.

Elbil

En elbil drivs helt och hållet av batteri. Laddning sker vid godkända laddstationer eller en egen box hemma. Elbilar är helt utsläppsfria och kallas därför ofta miljöbilar. De är nästan helt ljudlösa och bidrar på så sätt till minskat buller i stadsmiljön.

Eftersom elbilar är steglösa har de en mycket snabb acceleration.

Plug-In Hybrid

Dessa kallas även laddhybrider. De har både en elmotor och en förbränningsmotor. Elmotorn laddas under körning, och kan även laddas vid laddstationer.

Du kan med fördel köra kortare sträckor med elmotorn, och hämta kraft från förbränningsmotorn vid längre resor.

Mildhybrid

Mildhybrider har en förbränningsmotor och ett batteri. Batteriet kan inte laddas vid laddstationer. Istället laddas det när du kör – genom bromskraftsöverföring.

Utsläppstopparna från förbränningsmotorn minskar med hjälp av batteriet.

Hur och när ska du ladda bilen?

Tips för bättre laddning:

 • Batteriet mår bäst av att laddas regelbundet.
 • Ladda så nära avfärd som möjligt för att komma längre.
 • Använd godkända laddstationer.

Laddning hemma

Att ladda hemma är enkelt och smidigt. För att din laddning ska ske på ett säkert och effektivt sätt rekommenderar vi att du installerar en godkänd laddbox. Våra experter guidar dig till en laddbox som passar dina behov, från BMW, MINI eller andra leverantörer.

Att tänka på inför avfärd:

 • Ha gärna bilen i garage, uppvärmda batterier går längre.
 • Ska du köra långt? Gör en plan för var och när du kan ladda på vägen.
 • Se till att batterierna är fulladdade.
 • Läs på om kommande väder eftersom temperatur påverkar räckvidd.
Att tänka på när du laddar bilen

Vad påverkar bilens räckvidd?

 • Körstil och hastighet

  Ju snabbare du kör med din elbil, desto mindre räckvidd får du. För stadskörning passar elbilar bra. Deras räckvidd är som längst när du kör i ca 30/40 km/h. Kör du oftast långa sträckor rekommenderar vi en Plug-In Hybrid. Vilken körstil du har påverkar också hur långt du kommer, med jämn körning kommer du längst. Kontrollera även däcktrycket med jämna mellanrum. Ett bra däcktryck ger bättre rullning och längre räckvidd.

 • Värme och kyla

  Kallare väder ger kortare räckvidd. Delvis på grund av att batteriet fungerar bäst om det är uppvärmt, och delvis då vinterväglag ger bilen mer motstånd. Parkera gärna bilen i garage om du har möjlighet.

 • Klimatsystem i bilen

  AC och kupévärmare är energikrävande. Är det dessutom kallt används också el för att värma batterierna.

 • Modell

  Batteriets räckvidd skiftar mellan olika bilmodeller. Läs mer om BMWs och MINIs urval av laddbara bilar på respektive kampanjsida, eller kom in till närmaste anläggning så hjälper vi dig.

Vanliga frågor om laddbara bilar

Här har vi samlat vanliga frågor vi får om laddbara bilar. Om du inte får svar på din fråga här är du självklart varmt välkommen att kontakta oss, så ser vi till att du får hjälp från en expert på en anläggning nära dig.

Det skiftar mellan olika modeller, och beror bland annat på batteriets storlek och vad det kan ta emot för laddeffekt.

Nej.

Ingenting. Du kan låta sladden sitta i efter att bilen är fulladdad.

Det går, men är inte att rekommendera. Bland annat måste du veta om uttaget har en fungerande jordfelsbrytare och en egen säkring. Vi rekommenderar att du använder en godkänd laddstation, och vi hjälper dig gärna hitta rätt laddbox för dina behov.

Du kan vara lugn. Bilen kan inte starta med inkopplad kabel.

Copyright Bilia 2021